2021: Schatten van het KBR Museum: de Bibliotheek van de Hertogen van Bourgondië
De Kunstwijk wilde de dynamiek binnen de Koninklijke Bibliotheek Albertina (nieuwe naam: KBR) belonen door haar tweejaarlijkse Prijs van de Kunstwijk toe te kennen aan de oprichting van het KBR Museum.
Onder leiding van Sara Lammens, directeur-generaal, waait een nieuwe wind door de gangen van de KBR en worden de projecten ongetwijfeld talrijker. De eerste opmerkelijke verwezenlijking is de oprichting van dit nieuwe museum, gewijd aan de schatten van de Bibliotheek van de Hertogen van Bourgondië.
De scenografie van het KBR-museum
Een echte krachttoer als je weet dat de nodige ruimten ter beschikking moesten worden gesteld en nieuwe verbindingen met de appartementen van Karel van Lotharingen moesten worden uitgedacht. Daarnaast moest het museumproject zelf worden opgezet, wat onder meer inhield dat de technieken van de boekproduktie duidelijk moesten worden uitgelegd, maar ook dat de mooiste stukken van de bibliotheek moesten worden tentoongesteld per beurtrol zodat de bezoeker telkens nieuwe pareltjes kan ontdekken.
Een aangename scenografie biedt de bezoeker een didactische en culturele reis. De mogelijkheid om deze manuscripten uit de 14e tot de 16e eeuw, met hun fraaie verluchtingen, te bekijken en te profiteren van duidelijke uitleg, met name over de wijze waarop ze tot stand zijn gekomen, past goed in de nieuwe filosofie van de KBR: "Koester de tijd": bewaker van het verstrijken van de tijd, beschermer van het verleden, maar staat ook garant voor een kwaliteitsvolle tijd die aan belangrijke zaken wordt gewijd.
De belangrijkste actoren bij de totstandkoming van het museum (zie teamfoto van links naar rechts) zijn: Bernard Bousmanne, Elena Savini, Julie Bouniton, Sara Lammens en Joachim Spyns (niet op de foto).
Hebben verder meegewerkt aan de oprichting van dit museum: de Regie der Gebouwen, Toerisme Vlaanderen, Baillet-Latour en de Vrienden van de KBR.
Een duik in de geschiedenis
In 1731 werden de boeken van de bibliotheek van de hertogen van Bourgondië in extremis gered van de brand in het paleis van de Coudenberg. Ze werden later opgeslagen in de Domus Isabellae, op een steenworp daar vandaan, waarop deze een openbare bibliotheek werd. Van de Domus zijn alleen nog de kelders in de Hortastraat overgebleven. Deze bevinden zich onder het grasveld aan de voet van de trap die van de Koningsstraat naar de Galerie Ravenstein leidt. De Baron Horta straat heette lange tijd trouwens ook Bibliotheekstraat, met name tot het einde van de jaren 40 van de vorige eeuw...
Wat niet werd weggehaald, tijdens de bezettingen van ons land, vooral door Frankrijk, vormde de basis van de huidige Koninklijke Bibliotheek, nu KBR. Het was dan ook niet meer dan billijk om deze boeken, die tot de mooiste ter wereld behoren, opnieuw in de schijnwerpers te stellen.
Voor meer informatie over het KBR museum -> persmap