Naar inhoud

De Grote Zavel

Gepubliceerd op 7 februari 2017

Zoals de Grote Markt, is de Grote Zavel één van de historische en prestigieuze plaatsen van Brussel waar kunst en handel samenwerken om de verliefden, op onze stad, aan te trekken.

Deze uitgestrekte zandvlakte veranderde geleidelijk aan in een goed gebouwd plein na de bouw van een kapel in de 14e eeuw, die later werd omgebouwd tot een somptueuze kerk. De nabijheid van het Coudenbergpaleis, op de hoogten van Brussel, heeft dit erfgoed en dit aspect van de stedenbouw natuurlijk versterkt.

Vrijwel alle gebouwen rond het plein, van de 18e tot de 20e eeuw, dragen bij aan de aangename ambiance van de Grote Zavel. 

Iedereen erkent nu dat het parkeren van auto's in het centrum van het plein haar charme vermindert waardoor er ook minder winkelend publiek naar de Grote Zavel wordt aangetrokken. En velen, vooral onder de detailhandelaren, benadrukken ook dat de toegankelijkheid en het parkeren van auto's moet worden gewaarborgd. Het verzoenen van deze twee aspecten, waar zoveel steden mee te maken hebben, is een van de uitdagingen die de vzw Kunstwijk wil aangaan.

In plaats van ons een oplossing te laten opleggen, organiseren onze vereniging en de vzw "Sablon Quartier des Arts et du Commerce" in het voorjaar een bijeenkomst voor alle bewoners, winkeliers en bewoners om samen te discussiëren over eenieders’ wensen en mogelijke oplossingen om de kwaliteit en aantrekkelijkheid van de Zavelwijk te behouden. Deze ontwikkelingscriteria, die in consensus en met respect voor elkaar zijn aangenomen, zullen vervolgens aan de stad en het Gewest worden voorgelegd.

Michel Van Roye