Naar inhoud

Een Museum voor "le Chat" op de Kunstberg

Gepubliceerd op 5 maart 2020

Het Brussels Gewest heeft een aanvraag ingediend voor een bouwvergunning om een gebouw, gelegen tussen BOZAR en het Coudenbergpaleis, en palend aan het Palaisplein te (ver)bouwen.  Bedoeling is om er het werk van Philippe Geluck in onder te brengen.  Het wordt dus een Museum voor Le Chat (Musée du Chat).  Het verzoek werd op 29 januari jl. ingediend bij een overlegcommissie na een debat over de integratie van het project in zijn omgeving dat lang niet gunstig was voor dit project.  

Onze vereniging was evenwel vertegenwoordigd.  Vanaf het begin werd opgemerkt dat het museum, achter het BIP, wordt gebouwd "op een bijzonder complex stuk grond, vanwege zijn vorm en zijn geschiedenis, inclusief de archeologische.  Victor Horta had tijdens de bouw van het Paleis voor Schone Kunsten het uitzicht gerespecteerd door het panoramisch zicht vanuit het Koninklijk Paleis niet te belemmeren" (J. Vandenbreeden).

Vanuit architecturaal, erfgoed- en stedenbouwkundig oogpunt hebben we een reeks opmerkingen geuit.

Zeker, de creatie van een culturele ruimte gewijd aan cartoons is altijd welkom, aangezien we vandaag de dag met alles mogen lachen...  Maar het risico bestaat dat Le Chat van Geluck alleen gericht is op een Franstalig publiek.  We blijven het ook betreuren dat er nog geen Cobra, Alechinsky en Dotremont museum is geopend en dat er in Brussel zelfs nog geen museum aan Delvaux is gepland.  De Cobra-groep die in onze wijk was gevestigd, was een eerste daadwerkelijke Europese culturele ervaring.

Kortom, een dossier om te volgen.