Naar inhoud

Nieuwe toegang voor metrostation "Park"

Gepubliceerd op 30 juni 2020
© Mobiliteit Brussel

Het metrostation "Park", gelegen op de hoek van de Koningsstraat en de Wetstraat, is het enige station met slechts één toegang. 
 
In een tijd waarin Brussel Mobiliteit en de MIVB de toegang tot een groot aantal stations verbeteren, met name door het toevoegen van liften, was het dus normaal om aan het station "Parc" te denken.
 
In een eerste fase van de werken is Brussel Mobiliteit dan ook van plan om de huidige toegang, gelegen op de hoek van het Warandepark, om een lift te integrereren, naast een trap en een roltrap. De werkzaamheden zijn intussen begonnen en zouden in het najaar van 2021 voltooid moeten zijn. 
De nieuwe uitgang zal in het zwart, de kleur van het hekwerk van het park, worden geschilderd om zoveel mogelijk op te gaan in de omgeving. Als nooduitgang wordt een eenvoudig valluik voorzien, waarmee deze eerste fase zal worden afgesloten.

De tweede fase van de werkzaamheden gaat van start na de verhuis van de werkplaats van de MIVB naar een gebouw dat momenteel wordt gerenoveerd in de buurt van het Centraal Station. Deze fase zal bestaan uit de installatie van drie binnen-liften die het mogelijk zullen maken om de perrons op het niveau -1 te betreden. De timing hiervan zal binnenkort bekend gemaakt worden.

 
De huidige én enige uitgang vormt echter een ander probleem voor de gebruikers: de metrolijn loopt ondergronds onder het park, ter hoogte van de Warandeberg.  Dit is vlakbij de bouwwerf van de hoofdzetel van BNP Paribas Fortis. De gebruikers moeten dus eerst tweehonderd meter lopen in een gang naar de uitgang op de hoek van de Wetstraat en vervolgens, eens boven, diezelfde tweehonderd meter terugkeren, richting koninklijke Wijk.
 
Om dit te verhelpen voorziet een ander project, dat momenteel wordt bestudeerd, in de creatie van een extra uitgang van het station "Park" ter hoogte van de Hofbergstraat.  Deze uitgang komt tegemoet aan een reeds lang bestaand verzoek van de Kunstwijk om de toegang tot de koninklijke Wijk te verbeteren.