Naar inhoud

Opzoekingsbericht

Gepubliceerd op 1 juli 2024

Inventaris van de gedeponeerde en verdwenen kunstwerken van het Justitiepaleis van Brussel. Alle informatie over de mogelijke locatie van deze werken welkom!

Op initiatief van de Poelaertstichting hebben de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten een inventaris opgemaakt van de kunstwerken die in het Justitiepaleis van Brussel gedeponeerd en verdwenen zijn.

De deponering gebeurde tijdens de eerste helft van de XX-ste eeuw, maar de werken zijn sindsdien nog steeds spoorloos.

Misschien zijn de werken verdwenen toen het Paleis aan het einde van de oorlog afbrandde of liggen ze ergens buiten het paleis opgeslagen.

Mocht u informatie hebben over een mogelijke locatie, gelieve het te melden via het volgende e-mailadres: info@kunstwijk.be.

 

Klik hier voor meer info:
Lijst ontbrekende kunstwerken (Fr/Nl)
Les fiches descriptives des oeuvres d'art (Fr)


Dit bericht werd ook verspreid binnen de balie van Brussel (Franse en Nederlandse Orde). Advocaten zijn immers altijd al betrokken geweest bij de verdediging van erfgoed en kunst in het Justitiepaleis.

Verschillende hedendaagse kunstwerken vonden onlangs hun weg naar het Poelaertgebouw (Fred Eerdekens, Philippe Van Snick, Jean-Luc Moerman, Michel François, Charles Kaisin).

Er is een intensieve dialoog met de autoriteiten aan de gang opdat de kunstwerken die zich momenteel in de kelders van onze musea bevinden opnieuw in het Justitiepaleis geïntegreerd zouden worden.

Alvast dank voor uw medewerking.