Naar inhoud

Welke impact zal deze crisis hebben op de ontwikkeling van Brussel en van onze kunstwijk?

Gepubliceerd op 9 april 2020

De grootste pessimisten voorzien het verdwijnen ervan, vanwege de povere antwoorden van een Europa, dat weer eens geconfronteerd wordt met de nationalistische reflex van ieder voor zich: het zal niet zijn noodzaak hebben bewezen op het moment dat het het meest noodzakelijk was. We kunnen dit niet accepteren. Europa moet zich verenigen en de grenzen overstijgen.

De impact van telewerk zal zijn stempel drukken op de vele bedrijven die in Brussel gevestigd zijn.  Dit zou een gunstig effect moeten hebben op het woon-werkverkeer, dat immers zo schadelijk is voor de kwaliteit van het leven. Er zal evenwel ook een nieuw evenwicht moeten worden gevonden om de rijkdom van de menselijke relaties in stand te houden. We zijn geen robots. 

Het is ook te hopen dat een meer lokale handel, gebaseerd op een dichtere omgeving, weer wat kleur krijgt.

Het cruciale probleem blijft het wangedrage dat we in de dierlijke, plantaardige en minerale wereld veroorzaken. Deze gezondheidscrisis komt bovenop de reacties die de natuur ons al decennialang toeschreeuwt, bijvoorbeeld als gevolg van het onbeperkte gebruik van koolstof in al zijn vormen. "Dit is het juiste moment om een echte CO2-belasting op brandstoffen, stookolie en fossiel gas in te voeren! Aangezien hun prijs sterk is gedaald, zal het pijnloos zijn. Hierdoor komen middelen vrij om de gevolgen van de crisis te compenseren", zegt klimatoloog Jean-Pascal van Ypersele tegen "overheden (die) op zoek zijn naar middelen om een economisch herstel na Covid-19 te financieren". "We hebben hier een kans om geld te investeren in structurele veranderingen, die na de hervatting van de economische groei de uitstoot zullen kunnen verminderen, met name door de ontwikkeling van schone technologieën", voegt François Gemenne, hoogleraar milieugeopolitiek aan de ULB, eraan toe. 

Ja, we hebben allemaal "een verlangen om zo snel mogelijk terug te keren naar een normale situatie", om Fr. Gemenne nog eens te citeren.  We willen echter niet dat deze terugkeer naar de normale gang van zaken een terugkeer naar het verleden is, maar wel "een opstap naar de toekomst of de uitvinding van een nieuwe normaliteit".