De Sint-Ursulakapel
De Sint Ursulakapel bevindt zich aan de linkerkant in het koor van de Onze-Lieve-Vrouw ter Zavelkerk (Kapellekerk). Deze kapel werd in de XVIeeeuw gebouwd door François de Tassis en de eeuw erna vergroot door Lamoral de Tour et Tassis. Ze deed dienst als privé rouwkapel en is versierd met belangrijke en kwalitatieve beeldhouwwerken.
Het beeld, de « Caritas », gebeeldhouwd door Jan van Delen (1673-1678) bevond zich tot de revolutionaire periode in een nis ten Zuiden van de kapel. Ze is teruggevonden in Parijs en te koop gezet in 2012. De Koning Boudewijnstichting heeft ze aangekocht en wenst haar terug te plaatsen in de niche waarvoor ze werd ontworpen; dit op voorwaarde dat de kapel wordt gerestaureerd. Het verwerven van dit barokke werk heeft in 2014 de Prijs van de Kunstwijk ontvangen. In afwachting van haar terugkeer is dit intussen gerestaureerde beeldhouwwerk, van uitzonderlijke kwaliteit, momenteel te bewonderen in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België.
De facaden en het dak van de kerk zijn gerestaureerd. Van binnen is, tot op heden, enkel de restauratie van de Sint Marcoukapel, rechts van het koor, verwezenlijkt.
De Sint Ursulakapel zelf, evenals de portiek en de naastgelegen sacristie, zijn in slechte staat en restauratie dringt zich op.
Het initiatief voor de enige vergunningsaanvraag (zowel voor de stad als voor de regio) ligt bij de Stad.
Het beeld "De Caritas" zal daarna opnieuw haar plek in de kapel kunnen innemen.