Naar inhoud

De trap van BNP Paribas Fortis

30 maart 2023

De jongste Ontmoeting van de Kunstwijk gaf onze leden een uitgelezen kans om het nieuwe hoofdkantoor van BNP Paribas Fortis te bezoeken.

Los van de vraag of het oude gebouw van de bank al dan niet bewaard moest worden, los van de architecturale keuze voor een betonnen ‘sluier’ van de gevel die doet denken aan de controverse rond de toenmalige eerste versie van het Museum voor moderne Kunst van Roger Bastin...; het nieuwe hoofdkantoor van BNP Paribas Fortis heeft ons een aantal mooie verrassingen bezorgd.

Hoewel dit niet het eerste gebouw is dat is ontworpen om nieuwe samenwerkingsvormen te bevorderen, blijven we onder de indruk. De luchtige ruimtes in het gebouw verpulveren het traditionele imago van bedrijfskantoren. De stress van de bancaire activiteiten wordt weggehaald door gedeelde plateaus, kantoren georganiseerd rondom twee atriums, met in de buurt telkens een cafetaria, kunstwerken en precies gedoseerde verlichting. Een blik op het atrium, gespreid over vier verdiepingen, toont ons het spel van rondingen en vloeiende bewegingen van de muren die de monotonie van de raamkozijnen helemaal doen vergeten.

We hadden ook het genoegen de kluizenzaal ontworpen door Jules Wabbes te bezoeken. De soberheid van deze grote ruimte met strakke lijnen, de keuze van precieuze materialen - brons en graniet - de rijkdom van het plafond met haar subtiel lichtspel maken het tot een van de grote successen van deze designer ... een pareltje om absoluut te koesteren.

Tot slot hoedje af voor de monumentale binnentrap, een unicum in België. De zigzag van de trap sluit perfect aan op de ronde openingen op elke verdieping, tot helemaal boven, waar ze uitgeeft op een rond afgewerkte glazen wand.

Escalier intérieur monumental

Meer info vindt u in de brochure door BNP Paribas Fortis ter beschikking gesteld: Brochure BNP Paribas Fortis (Fr.).  Met dank aan BNP Paribas Fortis om dit bezoek mogelijk te maken.

 

Help ons deze fabuleuze wijk te behouden en word lid van ons burgerplatform!