Naar inhoud

Beeld je het Museumplein in...

7 oktober 2019

Het Museumplein is dat plein, gelegen in een hoek van het Koningsplein, achter de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten. Vrij weinig bekend, heeft het veel aantrekkelijke troeven. Gebouwd vanaf de Appartementen van Karel van Lotharingen, werd het in dezelfde stijl afgewerkt onder het bewind van Koning Leopold II, wat het een grote homogeniteit geeft.  Het is een echt eiland van rust, naast de drukte op het Koningsplein, gelegen in het hart van de Kunstberg.

In 1984 werd het Museum voor Moderne Kunst ingehuldigd, aan het einde van een sage waarin een "lichtput" van de architect Bastin in het midden van het plein werd geplaatst in plaats van een betonnen gebouw langsheen de Hofbergstraat.

Tegenwoordig "functioneert" het Museumplein niet meer. Niemand blijft er hangen, het dient als een illegale, maar oh zo praktische, parkeerplaats.  De indeling vergemakkelijkt bovendien allerminst het onderhoud… 

Toch is het een van de mooiste pleinen van Brussel en heeft het een groot potentieel. De Regie der Gebouwen heeft overigens alle gevels opnieuw geschilderd.

De vzw Kunstwijk heeft een oproep gelanceerd bij vijf stedenbouwkundige architectenbureaus. De vraag die hun wordt gesteld is eenvoudig: wat stellen zij voor om deze plek vriendelijk en aantrekkelijk te maken? Een goed dossier met inbegrip van de kelderverdiepingssecties werd hen ter beschikking gesteld. Er werd een ervaren jury, bestaande uit stedenbouwkundigen en alle bewoners, samengesteld.

Het resultaat zal in de loop van de maand december openbaar worden gemaakt.