Naar inhoud

Troonplein

29 oktober 2020

De Troonplaats ligt tussen het Koninklijk Paleis en de kleine ring, tegenover ING en AXA. Dit plein van een halve hectare en zijn tuin kruisen elkaar zonder je uit te nodigen om even halt te houden, tenzij dan om de prachtige muren van het paleis en de leeuwen te bewonderen, en koning Leopold II op zijn paard.  Geluid, belemmerde zicht, verborgen gazons, geen zitplaatsen.... Dit plein, gelegen in een belangrijk deel van onze buurt, verdient beter.  We wilden dat het een plek werd waar het aangenaam is om te vertoeven en waar we kunnen zitten.  
Gesterkt door een historische studie, een mobiliteitsstudie en de opinie van de bewoners heeft de Kunstwijk vzw zich gericht tot JNC, een landschapsarchitectenbureau om een project te ontwerpen dat het historische plan van Balat uit 1869 respecteert.  Het doel van het project  omvat het vrijmaken van het zicht op de grasvelden, voorbijgangers aantrekken die kunnen zitten op de banken langsheen de muur van het Palais die op het zuiden gericht is, ligstoelen op het gazon zoals in de Engelse parken.  Bovendien wordt het autoverkeer geluwd door de weg en de trottoirs van elkaar te scheiden door paaltjes.
Het heeft jaren geduurd om alle stappen te nemen die uiteindelijk geleid hebben tot het verwerven van de bouwvergunning door de Kunstwijk vzw, op 7 december 2018.  De aanvang van de werken heeft vertraging opgelopen.  De Kunstwijk vzw heeft intussen de verlenging van de bouwvergunning bekomen.
Het beoogde doel is een publiek-private samenwerking tussen Leefmilieu Brussel voor aanplanting en onderhoud, de Stad Brussel voor wegenaanleg en de Kunstwijk vzw voor initiatiefname en coördinatie, bijgestaan door JNC en de steun van het mecenaat van AXA.