Naar inhoud

Heraanleg Troonplein... het einde is in zicht

26 september 2022

Het Troonplein is niet langer "de plek die we oversteken zonder te stoppen" aldus een uitdrukking van Michel Didisheim, een van de oprichters van de Kunstwijk

 

In overeenstemming met de bouwvergunning die in december 2018 aan ons project is afgegeven en in overeenstemming met het plan dat de architect Balat in 1869 heeft opgesteld, werd de tuinruimte ontruimd, waardoor het uitzicht op de opmerkelijke omgeving werd geopend. Er zijn twintig banken geïnstalleerd die de voorbijganger uitnodigen om te gaan zitten en te genieten van deze prachtige omgeving. De Kwekerijstraat, ooit een chaotische straat Dakar waardig, is een rustige, goed geplaveide straat geworden met een bredere stoep.

 

Het blijft om een charmante Haag te planten langs de boulevard en rue Ducale om het verkeer te maskeren.

Dit mooie project is een interessant maar ongebruikelijk voorbeeld van een publiek-private samenwerking. De planningsvergunning, hoewel het een openbare ruimte betreft, werd gevraagd en verkregen door het Quartier des Arts . Het werd uiteindelijk gerealiseerd na een goede samenwerking tussen de stad, belast met de weg, Brussels Environment, belast met de tuin, en het Quartier des Arts, initiatiefnemer van het project, Die werd bijgestaan door JNC International, landschapsarchitecten.

Dit project is ook een voorbeeld van de manier van werken van het Quartier des Arts, dat de ambitie heeft om in samenwerking met de overheid een actieve Commissie te zijn. Het doel van haar actie is het verbeteren van de woon-, werk- en vrijetijdsomgeving met de verbetering van het erfgoed.


Een ander voorbeeld is in voorbereiding. Het is de herontwikkeling van Place Jean Jacobs. Na een competitie van ideeën georganiseerd door het Quartier des Arts in perfecte samenwerking met de Echevine de l'environnement, werd een kantoor van landschapsarchitecten gekozen. Er wordt gewerkt aan het aanvragen van een planningsvergunning.

Voirie appaisée et bien pavée

Meer info op onze site: https://quartierdesarts.be/en/plan-du-quartier/place-jean-jacobs

Zoals voor het Troonplein is de Kunstwijk bereid samen te werken bij de uitvoering en, indien nodig, een beschermheer te zoeken.

Het Quartier des Arts biedt daarbij hulp en steun aan de overheid. In deze geest begrijpt hij de participatie van de burgers en de co-constructie