Naar inhoud

Heropwaardering van het Jan Jacobs plein

11 oktober 2019

Dit is een weinig bekend plein in Brussel, grenzend aan de kleine ring en het Justitiepaleis.  Het vervangt het vroegere hospitium Pacheco dat in 1888 werd gesloten om te worden gesloopt en opgedeeld in loten.  Maar vanop de Waterloolaan bracht de afbraak  een heel mooi zicht op het gloednieuwe gerechtsgebouw.  Daardoor ontstond de idee om er een tuin aan te leggen en zo het uitzicht te behouden.

Vandaag ligt de tuin er nogal triest bij.  Terwijl een classificatieprocedure werd opgestart, besloot de vzw Kunstwijk stappen te ondernemen om de tuin te renoveren.

De eerste stap was het schrijven van een historische studie (zie de studie van Xavier Duquenne (in het Frans)).  De tweede stap was het bekomen van de toestemming en aanmoediging van de Stad Brussel, eigenaar en beheerder van de site (februari 2019).

De vzw Kunstwijk heeft vervolgens twee architectenbureaus uitgenodigd om een project in te dienen om de tuin op te waarderen.  Het winnende project wordt begin 2020 geselecteerd door een jury waaraan de stad deelneemt.