Naar inhoud

Kleine Zavel

Regentschapsstraat 1000 Brussel

Geschiedenis van het plein

In de middeleeuwen ontsprong de Zavelbeek op de top van de Kleine Zavel en stroomde langs de steile helling van de vallei van de Zenne naar beneden in de Zenne.

Tot 1706 was het een begraafplaats die bij het ziekenhuis Sint-Jan hoorde.  Rond 1860 werd het terrein bestraat en werd er een kaatsbaan aangelegd.

Op initiatief van burgemeester Charles Buls (1837-1914) ontwierp architect Beyaert (1823-1894) de charmante tuin die we vandaag kennen. De aanleg begon in 1879.  De tuin wordt omzoomd door een prachtige smeedijzeren balustrade met 48 bronzen beeldjes die herinneren aan de ambachtsgilden uit de Middeleeuwen.  Aan het uiteinde van het plein illustreren grote standbeelden, gebeeldhouwd door Jef Lambeau en Paul Devigne, in bronzen nissen, de glorieuze Belgische 16e eeuw.  In het midden staan de graven van Egmont en Hornes.  Zij staan symbool voor de strijd tegen de fanatieke Spaanse tirannie.  Deze groep, gebeeldhouwd door Fraikin in 1864, stond vroeger op de Grote Markt, voor het Koningshuis.

De kleine Zavel omstreeks 1900